Recepty online

Drobné rady

Vajcia

  • Aby vajcia nepraskali, prepichneme ich na tupom konci ihlou.
  • Vajcia na mäkko varíme 2,5 až 3 min , na hniličku 4-5 min.
  • Vajcia na tvrdo zalejeme studenou vodou a varíme 8-10 min. Čas varenia počítame od začiatku varu.
  • Praženica je jemnejšia, keď ju zamiešame s trochou vody alebo mlieka

Mlieko a mliečne výrobky

  • Aby sa smotana v pokrme nezrazila, rozmiešame ju vždy s hladkou múkou.
  • Staršie maslo vyperieme viackrát v studenej vode, do ktorej pridáme trochu soli. Získa znovu čerstvú chuť i farbu.
  • Kakao, ktoré používame do múčnikov, bude mať tmavšiu farbu, keď ho zalejeme horúcim mliekom.

Mäso a mäsové výrobky

  • Rezne budú mäkké, keď ich pred úpravou namočíme na 15 minút do studeného mlieka.
  • Pečené mäso dostane krajšiu farbu, keď ho pred pečením polejeme trochou mlieka.
  • Pri pečení mäso nepicháme vidličkou, aby z neho nevytiekla šťava, pretože by zostalo suché. Obraciame ho lopatkou alebo kliešťami.
  • Fašírka pečená v celku nám nepopraská, ak ju pred pečením celú potrieme bielkom.
  • Husacia masť vydrží dlhšie, ak k nej pridáme tretinu bravčovej masti.
  • Aby rybacie mäso nezapáchalo bahnom, necháme živú rybu pred zabitím 1-2 dni v čerstvej vode, ktorá sa postupne vymieňa.
  • Polievku z kostí alebo mäsovú polievku zbavíme zákalu tak, že ocedený vývar postavíme na sporák, pridáme sneh ušľahaný z bielka a za stáleho miešania zohrejeme , kým sa bielok, ktorý zachytí na seba čiastočne aj tuk, nezrazí. Polievku necháme na okraji sporáka ustáť a potom precedíme.
  • Penu vzniknutú pri varení hovädzej polievky nezberáme, lebo to sú vlastne zrazené bielkoviny. Táto pena sa počas varenia vyzráža a pri státí polievky klesne na dno nádoby.

Zelenina a ovocie

  • Čpavú zeleninu( kel, kapustu, karfiol) pri varení občas odkryjeme. Takto stratí nepríjemný zápach.
  • Keď chceme, aby v zemiakoch zostalo čo najviac vitamínov, nevaríme ich vo vode, ale len v pare.
  • Zemiakovú kašu riedime vždy horúcim mliekom, bude mať krajšiu farbu.
  • Aby pri krájaní cibule neštípali oči, ponoríme ju pred krájaním do horúcej vody.
  • Cibuľová šťava je osvedčeným liekom proti kašľu. Pokrájanú cibuľu zalejeme medom a necháme na teplom mieste odstáť. Cibuľa pustí šťavu a získaný sirup dávkujeme po lyžičke.
  • Strukoviny varíme v tej istej vode, v ktorej sme ich umyté deň predtým močili, aby trochu napučali. Výživnú hodnotu pokrmov zo strukovín zvýšime pridaním primeraného množstva mlieka alebo smotany. Zapamätajme si, že strukoviny solíme až po uvarení! (Ak ale nechceme, aby nás strukovina nafukovala, zlejeme ju z vody, v ktorej sa močila.)
  • Hlávkový šalát a karfiol pred úpravou na chvíľu ponoríme do slanej vody, čím ho zbavíme hmyzu.
  • Aby sa reďkovka pri ozdobovaní pekne skrútila, pokrájanú ju na chvíľu ponoríme do slanej vody
  • Surové, mrazené alebo zavárané ovocie, ktoré dávame do múčnikov obalíme najskôr v troche cukru a múky, aby pri pečení nekleslo na dno plechu.

Rôzne

  • Pri varení, dusení, pečení dolievame do pokrmov vždy len horúcu vodu, aby sme ustavične udržiavali rovnomernú teplotu a neprerušovali var.
  • Zhrčkavenú soľ dáme na plech do vlažnej rúry a rúru necháme otvorenú. Keď soľ preschne, rozložíme ju na dosku a hrčky rozdrvíme valčekom.
  • Presolenú polievku môžeme napraviť tak, že v nej uvaríme niekoľko očistených celých zemiakov, ktoré potom použijeme ako prílohu.
  • Červenú papriku rozpúšťame iba vo vlažnom tuku, rozpustená v horúcom zhorkne a stráca peknú jasnú farbu.
  • Aby zvyšok rajčiakového pretlaku do ďalšieho použitia neuschol, urovnáme ho do porcelánového hrnčeka a zalejeme lyžicou oleja.
  • Na miešanie ryže nepoužívame varechu, ktorou sa jemné a krehké ryžové zrnká ľahko rozmliaždia, ale radšej veľkú vidličku s dvoma zubmi.
  • Koláč pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom, môžeme však použiť aj čiernu kávu.
  • Škvrny po červenom víne na obruse i odevoch posypeme soľou, ktorá so seba vsaje nielen vlhkosť, ale aj farbu.