Recepty online

Mäsový vývar

Posted on the November 5th, 2010 under Polievky,Hovädzie mäso,Teľacie mäso by lu

Postup

Kosti vložíme do veľkého hrnca a prilejeme asi 2 litre vody alebo toľko, aby boli celkom ponorené. Necháme zovrieť a z hladiny pozbierame všetku penu. Tymian, petržlenovú vňať, bobkový list a vňaťový zeler zviažeme niťou a pridáme spolu s cibuľou, zelerom, mrkvou a celým čiernym korením do hrnca. Prikryjeme a pomaly varíme 5-6 hodín. Vývar precedíme cez sito do misy, kosti a zeleninu vyhodíme. Necháme vychladnúť a potom ho odložíme do chladničky, aby na hladine stuhol všetok tuk. Vrstvu tuku pred použitím vývaru vyberieme a vyhodíme.  Pozn.: Vychladený vývar bez tuku môžeme dať znovu variť, aby sa jeho objem zmenšil a chuť skoncentrovala. Silný vývar potom môžeme naliať do nádobiek na ľad , zamraziť ho a tak získame kocky. Skladovať ich môžeme spolu v jednom vrecúšku v mrazničke a pridávať ich do polievok aj dusených jedál. Rozpustia sa v nich takmer okamžite.

Suroviny

  • 1 kg posekaných kostí (hovädzie, teľacie, alebo jahňacie)
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 2 vetvičky petržlenovej vňate
  • 1 veľký bobkový list
  • 10 cm kus zelerovej hľuzy
  • 2 cibule, nahrubo nakrájané
  • 2 stopky vňaťového zeleru, nahrubo posekané
  • 2 mrkvy, nahrubo pokrájané
  • 4 zrnká čierneho korenia

Jeden komentár k 'Mäsový vývar'

Podeľte sa s vašimi skúsenosťami




XHTML::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>